به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از مهر: رديف طولاني ديگ هاي غذا، حکايت از عزم خالصانه صاحب نذري دارد که کاش در ميان اين رديف ها جايي براي تغذيه فکري و فرهنگي عزاداران نيز باز مي شد، نذر فرهنگي؛ ثواب بردن از معنويت عاشورا به روايتي ديگر.
به گزارش خبرنگار مهر، نذر آئيني با پيشينه بلند است که براي شريک شدن در ثواب عزاداري عزادران حسيني برگزار مي شود و مي تواند غذا باشد يا شربت و چاي و خوردني هاي ديگر.
علت اصلي نذر خوراکي رها کردن عزادار از تشنگي و گرسنگي است براي ادامه عزاداري و خلل وارد نشدن به ادامه عزاداري ست.
نذر در ايام عزاداري حسيني بيشتر براي ما نمود پيدا مي کند در حاليکه نذر قدمتي به وسعت تاريخ بشردارد و هر قومي براي اساس باورهاي خود، به مراجعه مي کنند و صد البته در شيعه نذر رنگ وبوي حقيقت حسيني دارد.
اما نذر فرهنگي در لابه لاي ديگ هاي غذا گم شده است و با وجود اهميت آن مورد کم توجهي است.
ابعاد مختلف نذر / مهجويت نذر فرهنگي
نذر ابعاد مختلف دارد و شايد ما هم نذر از نمک تا شمع را شنيديم، که از خوراکي تا خدمات رساني در نذر گنجانده مي شود و البته شکل نذر دادن بر اساس نياز جامعه تغيير مي کند.
زماني نذر در قالب غذا دادن جان مي گيرد و زماني در خدمات و کمتر به گونه هاي ديگر نذر، چون کمک فکري وفرهنگي و غير مادي توجه شده است.
مهجوريت نذر فرهنگي در ميان نذرهاي موجود و رايج در جامعه زماني عيان شد که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کرد و اکنون زمان آن فرا رسيده که به اين بعد نذر نيز توجه شود و جامعه را از ثمرات آن بهره مند کند.
نذر فرهنگي از تغزيه تا روضه خواني وچاپ کتاب، و...
در گذشته اي که رسانه هاي ديداري نبودند نذر براي روضه خواني و اجراي تعزيه و دادن هزينه هاي آن شايد نقطه اي درخشان براي جستجو در تاريخچه نذر فرهنگي باشد.
اکنون اين گونه نذر که در بخش هايي از کشور همچنان اجرا مي شود و پا برجاست، مي تواند شاخ وبرگ داده شود و نذر فرهنگي در قالب چاپ کتاب، لوح فشرده و مشاوره هاي فکري براي نيازمندان جان بگيرد.
زماني که گروهي جوان با نيت قبلي به کانون اصلاح و تربيت مي روند تا به بزهکاران کمک فکري کنند، نذر فرهنگي جلوه کرده است.
نهادينه کردن نذر فرهنگي نيازمند تلاش
مدير کل اداره کل تبليغات اسلامي استان مرکزي با بيان اينکه تلاش براي نهادينه کردن نذورات فرهنگي قدمي بزرگ است ادامه داد: اگر اين فرهنگ را در جامعه ترويج کنيم قطعا روح همدلي، برادري و ارتقاء سطح معنويت در جامعه بالا خواهد رفت.
حجت السلام حجت الله سرلکيان افزود: نذر فرهنگي به مفهوم استفاده از ظرفيت و پتانسيل فکري افراد است که ميتوانند وقت خود را به کارهاي فرهنگي اختصاص دهند.
وي با بيان اينکه مال و ثروت، ميوه ي درخت انساني است و انسان براي بيمه کردن آن، اين ميوه را نذر ميکند و به ديگران ميبخشد خاطرنشان کرد: اگر ريشههاي اين درخت را که توانمندي است به ديگران ببخشيم تکثير آن درخت ممکن ميشود و امروز کشور ما بيش از هميشه به اين درخت نيازمند است.
بانوان اشاعه دهندگان نذر فرهنگي
بدون شک مي توان گفت بانوان نقش جدي در نذري دادن در ميان خانواده باشند که با اطلاع رساني ئ آموزش انان مي توان به اشاعه نذر فرهنگي پرداخت.
مريم حسيني کارشناس فرهنگي تبليغات اسلامي استان مرکزي مي گويد: نذري دادن را از راههاي تبلور جهانبيني و نظام اعتقادي شيعه ذکر کرد و گفت: نذر فرهنگي از نذورات معنيداري است که به مشارکت هوشمندانه مبتني بر ارزشگرايي و عقلانيت نياز دارد.
کارشناس فرهنگي با اشاره به اينکه، بانوان مي توانند نقش جدي در توسعه نذر فرهنکگي داشته باشند گفت: بايد در اين زمينه آموزش هايي از طريق رسانه ها و ارگان فرهنگي ارائه شود.
حسيني تاکيد کرد: امروزه کشور ما بيش از نذر مادي به نذر فرهنگي نيازمند است، زيرا فقر فرهنگي در جامعه بيش از فقر مادي نمود دارد.
نذر فرهنگي و مقابله با جنگ نرم
معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي تبليغات اسلامي استان مرکزي توجه به ابعاد مختلف فرهنگ را لازمه نذورات فرهنگي دانست و عنوان کرد: اين مهم بايد با شناسايي نياز هاي فرهنگي افراد و با تکيه بر آسيب شناسي هاي اجتماعي محقق شود.
حجت السلام داود چماني يکي از راههاي مقابله با دشمن در مقوله جنگ نرم را مبارزه فرهنگي دانست و گفت: اين مبارزه فرهنگي بايد توسط روحانيون و ديگران انجام شود اما تمام کار به اينجا ختم نمي شود بلکه کار فرهنگي داراي گستره وسيع است.
توسعه نيازمند تعريف ساز و کار اجرايي
سخن ها از اهميت نذر فرهنگي فراوان است اما آنچه مي تواند اين گونه نذر را سر و سامان دهد اطلاع رساني و ايجاد ساز و کار جذب اين نذورات است.
اکنون در شهرستان ها اين گونه نذوران ضمن اينکه کامل تعريف نشده است، متولي خاصي نيز براي آن معرفي نشده است و گام برداشتن در اين زمينه مي تواند توسعه آن را به دنبال داشته باشد.